MENU
Fresk ściany zachodniej Hali Spacerowej po renowacji - porównanie

Dodał: dariuszfaranciszek° - Data: 2019-09-23 10:16:51 - Odsłon: 68
23 sierpnia 2019

Data: 2018:08:04 10:42:32   ISO: 1600   Ogniskowa: 4.3 mm   Aparat: Panasonic DMC-TZ70   Przysłona: f/3.3   Ekspozycja: 10/1000 s  

Ściany szczawieńskiej Hali Spacerowej pokrywają oryginalne zdobienia, które przez cały ubiegły wiek zginęły pod kolejnymi warstwami farby. Prace remontowo-konserwatorskie mają na celu przywrócenie oryginalnego charakteru malowideł.
Te XIX-wieczne malowidła, wykonane dość skomplikowaną techniką rycia w mokrym tynku w latach 70 ubiegłego stulecia zostały niemal bezpowrotnie zniszczone – nałożono na nie warstwę tynku cementowego. Renowacja i odtworzenie misternych zdobień zajęło konserwatorom niemal półtora roku i kosztowało ponad 500 tysięcy złotych. Efekt z pewnością robi wrażenie.

  • /foto/50/50982m.jpg
    2005
  • /foto/7055/7055886m.jpg
    2007
  • /foto/6172/6172874m.jpg
    2016
  • /foto/6170/6170978m.jpg
    2016
  • /foto/6170/6170979m.jpg
    2016
  • /foto/6421/6421401m.jpg
    2016
  • /foto/6423/6423029m.jpg
    2016
  • /foto/6524/6524102m.jpg
    2017
  • /foto/6544/6544402m.jpg
    2017
  • /foto/6808/6808492m.jpg
    2017
  • /foto/6808/6808495m.jpg
    2017
  • /foto/6951/6951114m.jpg
    2017
  • /foto/7020/7020175m.jpg
    2018
  • /foto/7529/7529311m.jpg
    2018
  • /foto/7529/7529314m.jpg
    2018
  • /foto/7639/7639705m.jpg
    2018
  • /foto/7639/7639708m.jpg
    2018
  • /foto/7639/7639713m.jpg
    2018
  • /foto/7639/7639719m.jpg
    2018
  • /foto/8111/8111638m.jpg
    2019

dariuszfaranciszek°

Poprzednie: ul. Sienkiewicza Henryka Strona Główna Następne: Dom nr 4